10 tips til en hyggelig opplevelse med barna

CAMP SJUSJØEN: Det er stor kontrast på å ta med tre barn, dra kortet og traske inn i en familiepark med minst fem forskjellige forventninger for dagen, mot å ta med familien på tur ut i naturen. Det er ganske enkelt tre gode grunner: Det er gratis. Det er rolig. Dere får mulighet til å snakke sammen og se hverandre.

Hvitveis

Tekst og bilder: May-Sylvi Skinnerlien
Her kommer 10 tips til hvordan lykkes ute med hele gjengen.

1. Ikke legg opp til for lang tur. Unngå for mange oppoverbakker.

Ta gjerne en tur der dere har vært før. Barna liker gjentagelse og kjenner seg igjen. Hvis dere tar en ny tur, er det en fordel at de voksne vet hva som kommer.

2. Vi voksne setter gjerne et mål om hvor vi skal, f.eks. en topp eller et vann. Del opp turen i fl

Dette ble enda en fin dag 🙂

ere turer/etapper, for noen ganger kommer dere bare til etappe to. Vær fornøyd med det!

3. Flytt fokus fra å komme dere fra A til B, til opplevelsen og oppdagelsesturen. Målet med turen er å være sammen, høre skogens ro, oppdage og lære barna alle de spennende tingene i naturen. Studer f.eks hvor sterke maurene er og at de samarbeider. Det er lett å imponere barna på tur. Fortell om det du vet og la barna få tid til å utforske det dere ser.

4. La barna bestemme farten, og endre litt på hvem som går først.  Unngå negative uttalelser underveis. Si heller: – Skal vi se om det er en stor stein rundt neste sving. Eller hvis dere har gått der før: Husker dere den dammen med rumpetroll vi så sist, nå er vi snart der!

5. Lag gjerne en liste med ting dere kanskje kommer til å se på turen. Listen kan dere lage mens dere gjør dere klare til å dra eller at barna gjør det mens du pakker. Dette skaper forventning, og da blir det å se og høre mer i fokus enn å gå.

6. Ta med nok mat og drikke, gjerne litt som både voksne og barna gleder seg til. Men det behøver ikke være avansert. På tur blir man sulten, da spiser man det man har. Brødskive er digg.

Skriv en liste med forventede oppdagelser.

7. Bruk alle muligheter som dukker opp til å skryte av både barna og voksne, uten at det blir for kleint. Dette vil barna lære av og syns det er et godt minne fra tur.

8. Ta med skift, blir man kald og våt er turen over. Ta også med plaster, det hjelpe mot «alt».

9. Det er hyggelig å ha noen bilder, som gjør at dere husker turen og tar vare på minnene lenger, men hvis du hele tiden skal ta bilder, blir barna lei. Nyt øyeblikket. Men ta noen bilder og legg det gjerne på en egen turmappe på en «sky». Da er det lett å se på sammen og f.eks. vise fram til besteforeldre neste gang dere er der og skal fortelle.

10. Vær forberedt på at på minst 1 av 4 turer, går alt dette skeis. Men øvelse, for både barn og voksne, gjør at det går bedre og bedre.

GOD TUR!